Prečo by sme sa mali zaujímať o vlákninu?
Vo väčšine prípadov vychádzame z vlastnej skúsenosti, výskumu alebo rôznych štúdií. Tento článok, samozrejme, nie je výnimkou a to aj napriek tomu, že odpoveď na titulok pozná pravdepodobne každý z nás. Avšak niekedy je potrebné si veci pripomínať, pretože síce častokrát veľa vieme, no málokto z nás to reálne uvádza do praxe, však? Ak si teda chceme udržať ideálne zdravie, bezproblémové trávanie a vyhnúť sa možným ťažkostiam tráviaceho traktu, poďme si spolu ozrejmiť aj túto „horúcu“ tému 🙂
O pozitívnych účinkoch vlákniny, ako nerozpustných štruktúrnych zložiek rastlín, počúvame už od začiatku 80. rokov. Podstatou bol výskum dvoch lekárov, ktorý vychádzal z porovnania stravy bohatej na vlákninu a naopak. Výsledok by už asi dnes nikoho neprekvapil, veď takmer každý štvrtý človek má črevné problémy.
Podstatným zdrojom takejto vlákniny sú najmä obilniny, šupky z jabĺk, hrušiek, hrozna alebo zemiakov. Rovnako spoľahlivým zdrojom sú aj orechy a semená. Pričom význam takejto hrubej, nerozpustnej vlákniny je pomerne jednoduchý, teda aspoň sa pokúsime o jeho jednoduchú interpretáciu. Celý proces sa začína v žalúdku (nakoľko neprodukujeme enzýmy potrebné na jej porušenie, prechádza celý traktom nezmenená) kedy absorbuje veľké množstvo vody a zväčšuje svoj objem, čím udržuje správnu prechodnosť čriev. Tým zabraňuje v črevnom systéme tvorbe polypov a vzniku rakoviny hrubého čreva. V neposlednom rade vyvoláva pocit sýtosti, teda znižuje pravdepodobnosť prejedania sa.

V prípade rozpustnej vlákniny možno hovoriť o vylučovaní škodlivých (toxických) látok z tela. Takáto vláknina tiež veľmi dobre viaže žlčové kyseliny (zabraňuje tvorbe žlčových kameňov), tuky a cholesterol. Taktiež napomáha správnemu vstrebávaniu sacharidov prostredníctvom čoho stabilizuje hladinu cukru v krvi. Na to ideálne sú strukoviny, ovocie, zelenina (najmä brokolica a mrkva) a veľmi konkrétne psyllium – predstavuje perfektný zdroj vlákniny zo šupiek Skorocelu indického (asi ⅔ rozpustnej vlákniny).
Ak teda príjmete dostatočné množstvo vlákniny (20 – 30 g denne), nezabúdajte ani na optimálny pitný režim. Pretože práve takým spôsobom môžeme podporiť jej pozitívne účinky na náš organizmus. Napríklad pokiaľ nemáte pravidelnú stolicu, potrebujete viac vlákniny a pravdepodobne aj vody. Veľmi dôležitý je aj pomer medzi spomínanou rozpustnou a nerozpustnou vlákninou (3:1).
Veríme, že sme vás opäť naviedli aspoň takouto troškou na správnu cestu k zdraviu :* Pretože aj zdanlivo jednoduché návyky majú niekedy podstatný význam.
Zdieľať článok na facebooku