Aký význam má kurkuma v zložení našich výrobkov?
Okrem toho, že sa táto bioaktívna látka nachádza v zložení niektorých našich výrobkov, patrí medzi obľúbené domáce suroviny nielen v kuchyni ale aj v prípade preventívnej liečby bežných ochorení.
Má krásnu zlatistú farbu (s veľmi intenzívnym farbiacim efektom) a účinky tohto koreňa pripomínajúceho zázvor sú známe už stáročia. Pochádza z juhovýchodnej Ázie a častokrát ho nájdete aj pod označením “indický šafrán”.
Pokiaľ hovoríme o extrakte, s veľkou pravdepodobnosťou sa odkazuje na účinnú zložku s názvom kurkumín. Táto látka je považovaná za veľmi silný antioxidant a je predmetom mnohých štúdií. No, reálny obsah tejto látky v tradičnej kurkume, ktorú môžno dostať v obchodoch, je približne len 2-3%. Samozrejme, aj to je dôvod prečo vie byť prospešná, ak ju zaradíme do nášho jedálničku. Teda z dlhodobého hľadiska môže mať na naše zdravie významný dopad – o jej benefitoch si povieme nižšie.
Podpora trávenia
V tomto prípade vie byť nápomocná aj malá dávka (pri tráviacich ťažkostiach postačí štipka dvakrát denne) a pokiaľ ju spojíte s poctivým slepačím vývarom, hovoríme o hotovom zázraku. Spomínaný enzým stimuluje funkciu žalúdka a čriev, uľahčuje samotné trávenie a chráni pečeň. No neodporúča sa ľuďom s ochorením žlčníka a taktiež nie je vhodná pre tehotné mamičky.
Boj proti voľným radikálom
Teda nie je náhoda, že stav tráviaceho traktu ovlyvňuje z 80% činnosť nášho imunitného systému. Je to spôsobené faktom, že kurkuma predstavuje silný antioxidant, čo podnecuje schopnosť podporovať naše zdravie. Avšak jeho najväčší benefitom je prevencia voči srdcovocievným ochoreniam, čo je spôsobené zlepšením funkcie vnútornej výstelky ciev.
Protizápalový účinok
Existuje niekoľko štúdií o tom, že kurkumín znižuje obsah špecifických bielkovín, ktoré sú zodpovedné za množstvo zápalových ochorení v tele. Jej protizápalové účinky dokážu zvrátiť isté biochemické procesy spojené so stárnutím mozgových tkanív a degeneratívnymi ochreniami, zároveň znižuje výskyt ťažkých kovov v tele. Zaujímavosťou je, že kurkuma nemá takmer žiadne nežiadúce účinku, aj pri zvýšenej dávke do 30 g. Samozrejme, všetko s mierou…
Stop kašľu!
Ak ste sa zobudili s bolesťou v krku, aj tu možno pomôže recept s použitím kurkumy – na lyžičku nasypte trošku pomletej kurkumy a následne zalejte až po okraj medom. Následne by ste mali pocítiť istú úľavu.
Na záver je potrebné dodať, že ideálnu vstrebateľnosť dosiahneme kombináciou kurkumy a látky označovenej ako piperín (súčasť čierného korenia), ktorá zvyšuje samotnú absorbciu. Veľmi vďačným receptom je napríklad studený čaj so zázvorom a čiernym korením. V opačnom prípade môžete siahnuť po vhodne zostavenom výživovom doplnku akým je napríklad náš ImunIQ. Nakoľko obsahuje vyvážený pomer rôznych druhov bylín extrahovaných našou jedinečnou technológiou.