fbpx
Menu
0
Košík 0
12. augusta 2020 | Zdravie |

Prečo by sme sa mali zaujímať o vlákninu?

Vo väčšine prípadov vychádzame z vlastnej skúsenosti, výskumu alebo rôznych štúdií. Tento článok, samozrejme, nie je výnimkou a to aj napriek tomu, že odpoveď na titulok pozná pravdepodobne každý z nás. Avšak niekedy je potrebné si veci pripomínať, pretože síce častokrát veľa vieme, no málokto z nás to reálne uvádza do praxe, však? Ak si teda chceme udržať ideálne zdravie, bezproblémové trávanie a vyhnúť sa možným ťažkostiam tráviaceho traktu, poďme si spolu ozrejmiť aj túto „horúcu“ tému 🙂

trávenie vláknina

O pozitívnych účinkoch vlákniny, ako nerozpustných štruktúrnych zložiek rastlín, počúvame už od začiatku 80. rokov. Podstatou bol výskum dvoch lekárov, ktorý vychádzal z porovnania stravy bohatej na vlákninu a naopak. Výsledok by už asi dnes nikoho neprekvapil, veď takmer každý štvrtý človek má črevné problémy. 

Podstatným zdrojom takejto vlákniny sú najmä obilniny, šupky z jabĺk, hrušiek, hrozna alebo zemiakov. Rovnako spoľahlivým zdrojom sú aj orechy a semená. Pričom význam takejto hrubej, nerozpustnej vlákniny je pomerne jednoduchý, teda aspoň sa pokúsime o jeho jednoduchú interpretáciu. Celý proces sa začína v žalúdku (nakoľko neprodukujeme enzýmy potrebné na jej porušenie, prechádza celý traktom nezmenená) kedy absorbuje veľké množstvo vody a zväčšuje svoj objem, čím udržuje správnu prechodnosť čriev. Tým zabraňuje v črevnom systéme tvorbe polypov a vzniku rakoviny hrubého čreva. V neposlednom rade vyvoláva pocit sýtosti, teda znižuje pravdepodobnosť prejedania sa.

V prípade rozpustnej vlákniny možno hovoriť o vylučovaní škodlivých (toxických) látok z tela. Takáto vláknina tiež veľmi dobre viaže žlčové kyseliny (zabraňuje tvorbe žlčových kameňov), tuky a cholesterol. Taktiež napomáha správnemu vstrebávaniu sacharidov prostredníctvom čoho stabilizuje hladinu cukru v krvi. Na to ideálne sú strukoviny, ovocie, zelenina (najmä brokolica a mrkva) a veľmi konkrétne psyllium – predstavuje perfektný zdroj vlákniny zo šupiek Skorocelu indického (asi ⅔ rozpustnej vlákniny).

Ak teda príjmete dostatočné množstvo vlákniny (20 – 30 g denne), nezabúdajte ani na optimálny pitný režim. Pretože práve takým spôsobom môžeme podporiť jej pozitívne účinky na náš organizmus. Napríklad pokiaľ nemáte pravidelnú stolicu, potrebujete viac vlákniny a pravdepodobne aj vody. Veľmi dôležitý je aj pomer medzi spomínanou rozpustnou a nerozpustnou vlákninou (3:1)

Veríme, že sme vás opäť naviedli aspoň takouto troškou na správnu cestu k zdraviu :* Pretože aj zdanlivo jednoduché návyky majú niekedy podstatný význam.  


Mohlo by sa Vám páčiť

Sme presvedčení, že aj tieto články budú pre vás rovnako zaujímavé.

22. apríla 2020 | Zaujímavosti | AVE NATURA

Aký význam má kurkuma v zložení našich výrobkov?

Okrem toho, že sa táto bioaktívna látka nachádza v zložení niektorých našich výrobkov, patrí medzi obľúbené domáce suroviny nielen v kuchyni ale aj v prípade preventívnej liečby bežných ochorení.

12. januára 2021 | Zdravie |

Stretne sa veda s meditáciou a.. (toto nie je vtip)

Toto nie je vtip, ale výsledky štúdií vedcov za posledných niekoľko rokov. Hlboký nádych, hlboký výdych. Čítajte ďalej…

24. júla 2020 | Zdravie | AVE NATURA

Pretože ráno robí deň: 5 rituálov

Spôsob akým začíname každé ráno ovplyvní naše fungovanie počas celého dňa. Aspoň tak znejú slová odborníkov – niečo na tom v každom prípade bude. Respektíve, vykročiť tou správnou nohou nemusí byť vždy náročné, tak prečo to aspoň neskúsiť… Najmä, ak môžu jednotlivé kroky prispieť k celkovému zlepšeniu nášho zdravia, produktivite a v neposlednom rade prirodzenej kráse.