Akú úlohu zohrávajú antioxidanty a ORP v prípade nášho zdravia?
Okrem rozpoznávania hodnôt pH, je významným a častokrát podceňovaným parametrom tzv. oxidačno-redukčný potenciál. Ako tomu nasvedčuje aj samotné pomenovanie, na prvý pohľad sa môže jednať o pomerne komplikovaný proces, avšak aj zopár jednoduchých vysvetlení môže zmeniť váš prístup k životospráve. Poukážeme aj na to aký veľký rozdiel možno pozorovať pri zdanlivo podobných produktoch (napr. čerstvá pomarančová šťava vs. 100% pomarančové džúsy).
Spomínaný oxidačno-redukčný potenciál (ORP) v konečnom dôsledku určuje kvalitu podmienok pre správny priebeh reakcii v našom tele. Vo všeobecnosti môžeme teda tvrdiť, že ORP súvisí s elektrickým nábojom a nadobúda kladné aj záporné znamienka s tým, že plusové hodnoty majú za následok zvýšenie oxidačnej schopnosti (oxidácia buniek = stárnutie). Jednotku merania (mV – milivolt) môžeme v tomto prípade považovať za úplne základný poznatok, ktorý je vhodné spomenúť – smerodatná je samotná hodnota.
Ako vplývajú tieto hotnoty na naše zdravie?
Oxidačná schopnosť sa v prípade potravín a nápojov spája najmä s obsahom rozpusteného kyslíka. Ten je na jednej strane nevyhnutnou podmienkou na život aeróbnych organizmov, na druhej strane však jeho príliš vysoké koncentrácie (vznik nepriaznivých voľných radikálov) poškodzujú štruktúry a funkcie buniek na rôznych úrovniach.
Pokiaľ má daná látka záporné ORP, znamená to, že je schopná správať sa ako ANTIOXIDANT (AO) – platí vo väčšine prípadov (existujú aj výnimky). Tie majú za úlohu znižovať reaktívnu schopnosť spomínaných voľných radikálov, teda zamedziť poškodeniu našej DNA a znížiť oxidačný stres. Preto by sme mali uprednostniť predovšetkým výrobky s vysokým záporným ORP. Pýtate sa ako?
Je to jednoduché, pretože celkovo menej priaznivé hodnoty môžeme badať hlavne pri nezdravých produktoch ako napríklad alkoholické alebo sladené nápoje, vypražané pokrmy a veľmi obľúbené sladkosti. Dokonca ani 100% ovocné šťavy nemusia byť zrovna ideálnym riešením (aj napriek tomu, že ich výrobcovia tvrdia častokrát niečo odlišné):
Napríklad čerstvá pomarančová šťava nadobúta ORP v celkovej hodnote -100 mV, zatiaľ čo balené pomarančové džúsy vykazujú hodnoty +200 mV a viac.
Prečo tieto fakty ovplyvňujú povahu našich výrobkov?
Z posledných pár rokov sa publikovalo množstvo štúdií o obsahu a prospešnej funkcii AO v potravinách. Aj preto vieme, že rastlinné potraviny, predovšetkým ovocie a zelenina, obsahujú viac AO než mäso a mliečne výrobky. Avšak najpočetnejšou skupinou prírodných AO sú POLYFENOLY. Pričom najznámejšou látkou z tejto skupiny je resveratrol, prítomný v červenom hrozne. Za zmienku stoja napríklad aj kurkuminoidy (látka kurkumín, ktorá sa nachádza v korení kurkuma). Obe tieto zložky sú mimochodom súčasťou nášho Elixíru.
Zaujímavosť: Extrakt z hroznových jadierok je vo svojej podstate až 20x silnejší ako vitamín C, 5x silnejší ako betakarotén a má 50x vyšší antioxidačný účinok ako vitamín E.
Antioxidanty sú preto nevyhnutnou súčasťou nášho organizmu. Samozrejme, v optimálnom množstve a ideálne získané prostredníctvom nutrične bohatých rastlinných potravín. Vhodným riešením v prípade nedostupnosti alebo sezónnosti niektorých produktov je práve Elixir. Nakoľko disponuje veľmi nízkym ORP a podobne ako prírodné formy AO, obsahuje komplexný súbor prírodných látok, ktoré pôsobia synergicky.
Podobné antioxidačné vlastnosti nadobúdajú aj naše ostatné výrobky v starostlivosti o pokožku.
To podstatné na záver
- AO pôsobia v boji proti voľným radikálom, znižujú oxidačný stres a prospievajú imunitnému systému.
- Správny príjem AO a tekutín so záporným ORP by malo byť prirodzenou súčasťou zásad zdravého stravovania s množstvom príjemných benefitov.
- Užívanie nadmerného množstva izolovaných AO môže byť v niektorých prípadoch konktraproduktívne (dbajte na správny výber a dávkovanie doplnkov stravy).