fbpx
Menu
0
Košík 0
12. februára 2020 | Produkty | AVE NATURA

Akú úlohu zohrávajú antioxidanty a ORP v prípade nášho zdravia?

Okrem rozpoznávania hodnôt pH, je významným a častokrát podceňovaným parametrom tzv. oxidačno-redukčný potenciál. Ako tomu nasvedčuje aj samotné pomenovanie, na prvý pohľad sa môže jednať o pomerne komplikovaný proces, avšak aj zopár jednoduchých vysvetlení môže zmeniť váš prístup k životospráve. Poukážeme aj na to aký veľký rozdiel možno pozorovať pri zdanlivo podobných produktoch (napr. čerstvá pomarančová šťava vs. 100% pomarančové džúsy).

oxidačno-redukčný potenciál antioxidanty elixir

Spomínaný oxidačno-redukčný potenciál (ORP) v konečnom dôsledku určuje kvalitu podmienok pre správny priebeh reakcii v našom tele. Vo všeobecnosti môžeme teda tvrdiť, že ORP súvisí s elektrickým nábojom a nadobúda kladné aj záporné znamienka s tým, že plusové hodnoty majú za následok zvýšenie oxidačnej schopnosti (oxidácia buniek = stárnutie). Jednotku merania (mV – milivolt) môžeme v tomto prípade považovať za úplne základný poznatok, ktorý je vhodné spomenúť – smerodatná je samotná hodnota. 

Ako vplývajú tieto hotnoty na naše zdravie?

Oxidačná schopnosť sa v prípade potravín a nápojov spája najmä s obsahom rozpusteného kyslíka. Ten je na jednej strane nevyhnutnou podmienkou na život aeróbnych organizmov, na druhej strane však jeho príliš vysoké koncentrácie (vznik nepriaznivých voľných radikálov) poškodzujú štruktúry a funkcie buniek na rôznych úrovniach.

Pokiaľ má daná látka záporné ORP, znamená to, že je schopná správať sa ako ANTIOXIDANT (AO) – platí vo väčšine prípadov (existujú aj výnimky). Tie majú za úlohu znižovať reaktívnu schopnosť spomínaných voľných radikálov, teda zamedziť poškodeniu našej DNA a znížiť oxidačný stres. Preto by sme mali uprednostniť predovšetkým výrobky s vysokým záporným ORP. Pýtate sa ako?

Je to jednoduché, pretože celkovo menej priaznivé hodnoty môžeme badať hlavne pri nezdravých produktoch ako napríklad alkoholické alebo sladené nápoje, vypražané pokrmy a veľmi obľúbené sladkosti. Dokonca ani 100% ovocné šťavy nemusia byť zrovna ideálnym riešením (aj napriek tomu, že ich výrobcovia tvrdia častokrát niečo odlišné): 

Napríklad čerstvá pomarančová šťava nadobúta ORP v celkovej hodnote -100 mV, zatiaľ čo balené pomarančové džúsy vykazujú hodnoty +200 mV a viac. 

Prečo tieto fakty ovplyvňujú povahu našich výrobkov?

Z posledných pár rokov sa publikovalo množstvo štúdií o obsahu a prospešnej funkcii AO v potravinách. Aj preto vieme, že rastlinné potraviny, predovšetkým ovocie a zelenina, obsahujú viac AO než mäso a mliečne výrobky. Avšak najpočetnejšou skupinou prírodných AO sú POLYFENOLY. Pričom najznámejšou látkou z tejto skupiny je resveratrol, prítomný v červenom hrozne. Za zmienku stoja napríklad aj kurkuminoidy (látka kurkumín, ktorá sa nachádza v korení kurkuma). Obe tieto zložky sú mimochodom súčasťou nášho Elixíru. 

Elixir

Antioxidant podporujúci celkové zdravie a imunitu s merateľným výsledkom.

Chcem nakupovať

Zaujímavosť: Extrakt z hroznových jadierok je vo svojej podstate až 20x silnejší ako vitamín C, 5x silnejší ako betakarotén a má 50x vyšší antioxidačný účinok ako vitamín E. 

Antioxidanty sú preto nevyhnutnou súčasťou nášho organizmu. Samozrejme, v optimálnom množstve a ideálne získané prostredníctvom nutrične bohatých rastlinných potravín. Vhodným riešením v prípade nedostupnosti alebo sezónnosti niektorých produktov je práve Elixir. Nakoľko disponuje veľmi nízkym ORP a podobne ako prírodné formy AO, obsahuje komplexný súbor prírodných látok, ktoré pôsobia synergicky.

Podobné antioxidačné vlastnosti nadobúdajú aj naše ostatné výrobky v starostlivosti o pokožku. 

To podstatné na záver

  • AO pôsobia v boji proti voľným radikálom, znižujú oxidačný stres a prospievajú imunitnému systému.
  • Správny príjem AO a tekutín so záporným ORP by malo byť prirodzenou súčasťou zásad zdravého stravovania s množstvom príjemných benefitov.
  • Užívanie nadmerného množstva izolovaných AO môže byť v niektorých prípadoch konktraproduktívne (dbajte na správny výber a dávkovanie doplnkov stravy).

Mohlo by sa Vám páčiť

Sme presvedčení, že aj tieto články budú pre vás rovnako zaujímavé.

19. marca 2021 | Rozhovory | AVE NATURA

Adriana Špronglová

S moderátorkou a speakerkou Adrianou Špronglovu sme sa porozprávali o tom, ako si buduje svoju imunitu a o svojej ceste k jóge a meditácii.

12. marca 2021 | Rozhovory |

Lady Vivian: Buď svojou vlastnou múzou

Kto je LADY VIVIAN? Umelecká performerka, ktorá sa venuje burlesque, vyučuje, je ambasádorkou Body positive Slovakia, je herečkou a moderátorkou. Cez kurzy Body positive ukazuje ľuďom, ako prijať svoje telo bez ohľadu na jeho pohlavie, veľkosť, rasu, alebo fyzické zdatnosti… Body positive môže byť ktokoľvek, muž, žena, hendikepovaný človek. Každý môže byť body positive.

24. júla 2020 | Zdravie | AVE NATURA

Pretože ráno robí deň: 5 rituálov

Spôsob akým začíname každé ráno ovplyvní naše fungovanie počas celého dňa. Aspoň tak znejú slová odborníkov – niečo na tom v každom prípade bude. Respektíve, vykročiť tou správnou nohou nemusí byť vždy náročné, tak prečo to aspoň neskúsiť… Najmä, ak môžu jednotlivé kroky prispieť k celkovému zlepšeniu nášho zdravia, produktivite a v neposlednom rade prirodzenej kráse.